Autor:
  Jos�� Antonio Serrano Oliver
Fecha /  Hora:
 14/03/2020
 
Título:   SOM A CASA. SOM RESPONSABLES. APRENEM. INDICACIONS DIDÀCTIQUES DURANT EL COVID-19
nº documento : 3175
 
 

Des de casa...

Benvolguts estudiants,
de colp i volta la realitat ens ha dit que estem al segle XXI i ara
és una OPORTUNITAT per adaptar els costums didàctics, a aquest segle. 

Al cap i a la fi, 
continuem amb dinàmiques autònomes, solidàries i reflexives, 
què, amb tot, faciliten un aprenentatge per competències,
no per a fer un exàmen, no som una fàbrica...
sinó per a fer un espai de cultura, convivència i creativitat 
que dissenya
una societat del coneixement.

Amb calma, llig aquestes indicacions didàctiques: 

Sé que sou bons estudiants, que aneu a aprendre a casa...
la primera lliçó és no sortir

1. Correu docent per a entrega d´activitats (portfolis) i resolució de dubtes:
serrano_josoli@gva.es

Esteu atents a les noves inidcacions que us poden arribar
 al correu o a ÍTACA,  per iniciar, si cal AULES

2. El PORTFOLI ara és, en la mesura del que siga possible, de manera digital. Significa que qualsevol activitat l´haurieu de fer amb word...sí, ja sé que ens agrada el paper, i que l´escriptura té un gran valor didàctic però, les tasques heu de facilitar-me-les digitalment, al correu anterior. Us recorde els apartats d´aques instrument d´anàlisi de l´aprenentatge que és el portfoli

a) Diaris: cal realitazar tres setmanals. Si cliqueu ací, podeu llegir el seu valor pedagògic Amb tot, us recorde les quatre "Rs" que fem servir per poder realitzar-les:  REDACTAR, RECORDAR, REFLEXIONAR i RESPONSABILITAT. Hi ha una altra que és la CREATIVITAT que conecta amb un valor absolut, reflectir la teua IDENTITAT de cada estudiant (la metacognició)... un bon motiu per a recordar al poeta Walt Whitman.

b) Glossari. Ací, podem observar l´augment del domini dels conceptes tant històrics com geogràfics, que signifiquen un reflexe cognitiu dels vostres aprenentatges. Ací, tenim un glossari geogràfic i d´altre històric.

c) LLegim premsa. És una eina cabdal ,per desenvolupar el sentit reflexiu a l´aula i ara ací, de manera virtual. A partir de 3er d´ESO. Per realitzar-la cal: escriure el títol, la data i la font. A continuació, amb quatre línies, argumentar el sentit que té per a l´assignatura. Recorda que han de ser tres setmanals i que tenen una relació directa amb els conceptes desenvolupats al glossari

d) Foment de la lectura: l´activitat lectora és incompatible amb l´obligació de la lectura. Aleshores, amb autonomia i les vostres preferències heu d´escollir la lectura. Quina és la seua única condició? tenir un contex històric o geogràfic, segons el nivell que estem cursant. Recordeu les indicacions de classe. A més,  ací podem observar recomanacions. Després heu de realitzar, digitalment, la fitxa resum que ja teniu i que podeu trobar-la a l´enllaç d´aquest departament anomenat "LES ULLERES DE LA CREATIVITAT"


e) Mapes de geografía física y política. Recomanem geacron i didactalia

f) Projectes. Ací tindrem els resum de les activitats, que detallem  a continuació per nivells.

3. Les paraules construeixen la realitat i el joc, és una de les estratègies informals per aprendre que volem mantenir,  amb la dinàmica de les PARALULES TABÚ. Aleshores, evitem paraules com TREBALLAR (no som a una fàbrica, sinó que hi som a un espai de cultura, creativitat, convivència...) el FÚTBOL, les MORTS...com sabem, de vegades, aquestes temàtiques inunden tot l´espai públic i bloquegen alternatives de reflexió tolerant. 

4. És clar que a aquesta dinàmica digital, primerenca, perdem la riquesa d´estar junts i d´una dinàmica molt important com és l´APRENENTATGE COOPERATIU, o poder compartir FRUITA amb una safata ben plena. És cert, no obstant això, tal i com he anotat anteriorment hem d´interpretar aquest temps com una nova OPORTUNITAT  per a experiències d´aprenentatges competencials autònoms.

Després de la metodologia general, ara, els aprenentatges per a cada estudiant:


Estudiants de 1er d´ESO B i C: realitzar tres diaris de setmana; aprendre capitals i països d´Àfrica, Àsia i Amèrica. La lectura d´un llibre tal com inidiquem anteriorment; el resum de dos vídeos de Otros Pueblos (RTVE) pots elegir les cultures. Has de desenvolupar el resum i la teua reflexió amb els conceptes transversals de l´assignatura: SUPERAR L´EUROCENTRISME, ELS OBJECTIUS DE DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE. A més, si et recordes, ho pots conectar amb el projecte de El Fil d´Ariadna i Els rius de cultura Mitjançant aquestos vídeos ens convertim en exploradores i en exploradors...i podras visitar Dushanbe.


Estudiants de 4art d´ESO B i C: realitzar tres diaris de setmana; lectura de Premsa, recorda que ho has de connectar amb conceptes històrics del glossari (descolonització, Guerra Freda...); aprendre capitals i països d´Àfrica, Àsia i Amèrica. La lectura d´un llibre tal com inidiquem anteriorment; el resum del vídeo de LOS NIÑOS DE RUSIAHas de desenvolupar el resum i la teua reflexió amb els conceptes transversals de l´assignatura: SUPERAR L´EUROCENTRISME, ELS OBJECTIUS DE DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE. 

Resum sobre l´il·licità Julio María López Orozco i de quina il·licitana la faries...?



Estudiants de 2BATA HISTÒRIA D´ESPANYA: realitzar tres diaris de la  setmana; lectura de Premsa; El vídeo de LOS NIÑOS DE RUSIA també és recomanable. No oblideu com a recolzament els vídeos de Memoria de España de RTVE 

Estudiar: glossari i procesos històrics 1936-1982

Resum sobre l´il·licità Julio María López Orozco i de quina il·licitana la faries...?

Penseu que estem fent Història. 
I estem vivint un exemple directe, de la connexió entre allò de la macro i la microhistòria.


Estuadiants de 2BAT HISTÒRIA DE L´ART: realitzar tres diaris de la setmana; lectura de Premsa; 

El resum del vídeo de Los Secretos del Duomo

Estudiar: glossari, contextos històrics i Quattrocento, Cinquecento, El Escorial i els pintors venecians (Tiziano, Veronés i Tintoretto)

Recursos: a l´enllaç anterior del Departament, Art i Part


Penseu que estem fent Història. 
I estem vivint un exemple directe, de la connexió entre allò de la macro i la microhistòria.

Esteu atents a les informacions que us arriben. 
Tot pot canviar, però la calma és el primer. 

Sé que sou bons estudiants, 
que aneu a aprendre a casa...
 i la primera lliçó és no sortir. 

Ens veiem aviat. 

Ací em teniu per a qualsevol dubte: 

serrano_josoli@gva.es

Moltes gràcies
Professor: José Antonio Serrano Oliver

  Responder al documento

      No hay respuestas.